sâmbătă, 19 februarie 2011

PROLOG


De ce “The freak show”? Pentrutrăim într-o ţară cu oameni  pe care de multe ori nu-i înţelegem. Pentru că societatea s-a transformat radical în ultimiii ani şi pentru că scenele pe care le vedem în fiecare zi s-au transformat într-un spectacol prost cu clovni fără pic de talent. Cu paiaţe pe tocuri şi marionete pe care cele dintâi le manevrează după bunul plac. Întâlnm în fiecare zi oameni care sunt de părere că educaţia şi cultura sunt demodate, că ceea ce e important acum nu mai e bunul simţ, ci spiritul de supravieţuire, talentul de a călca în picioare orice îţi stă în cale. Că cititul este supraapreciat şi că un computer valorează mult mai mult decât o bibliotecă. Părinţii îşi aşază odraslele în faţa calculatorului de la vârste fragede,  de cele mai multe ori din comoditate, ignoră de cele mai multe ori lipsa de cunostiinţe de limba română a copiiilor, preferând ca aceştia să înveţe mai degrabă o limbă străină. Avem grădiniţe şi şcoli particulare cu predare în diferite limbi, copiii sunt învăţaţi cum stă treaba cu treptele sociale încă de mic, încurajând atfel micile răutăţi care le vor „folosi” până la adânci bătrâneţi.

O să spuneţi bineînţeles că dacă suntem noi atât de critice cu societatea, de ce nu am ales în primul rând un titlu în limba română. De ce? Pentru că „Spectacolul ciudaţilor” sună oarecum jignitor. Nu este intenţia noastră să jignim pe cineva sau să criticăm tot ce nu este în ton cu principiile noastre. Nici pe departe. Doar că societatea în care trăim astăzi este din ce în ce mai greu de suportat şi se îndreaptă într-o direcţie nu foarte plăcută. Tinerii nu mai sunt preocupaţi de alte activităţi în afară de cele strict obligatorii pe care le primesc la şcoală, batjocoresc cadrele didactice şi se consideră îndreptăţiţi să facă toate acestea fără pic de ruşine. Funcţionarii publici te tratează ce pe un gunoi atunci când sunt obligaţi să facă treaba pentru care sunt plătiţi pentru tine, medicii nu se mai sinchisesc să te consulte dacă nu au în buzunar o şpagă măricică, profesorii universitari nu-şi mai dau niciun fel de interes pentru ca studenţii să promoveze cum trebuie materiile care se presupune că sunt baza meseriei şi carierei lor, toată lumea visează să plece din ţară pentru a trăi mai bine.

Nu vrem să pară că totul este o critică ieftină adusă societăţii, vrem doar ca tinerii şi nu numai să deschidă ochii şi să facă diferenţa şi schimbarea de care are nevoie societatea românească de astăzi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu